Praktijk De Kokkenberg

Hervind je levenslust

Herstellen van overspannenheid of burnout

Als verpleegkundige, social worker, arts of therapeut werk je dagelijks intensief met mensen die het moeilijk hebben, op wat voor manier dan ook. Hulpverleners zijn vaak mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en sterk op andermans welzijn gericht. Ze vinden het meestal moeilijk om zelf steun te vragen. 

Als de werkdruk langdurig (te) hoog is, er spanningen zijn op het werk en de thuissituatie ook nog eens belastend, kom je in een overlevingsstand te staan en loop je kans om overspannen te raken of nog erger: burnout. Je geeft en geeft en laadt niet meer op.

Als gevolg daarvan kun je chronisch vermoeid raken, onzeker of angstig worden, gaan piekeren, je bovenmatig schuldig voelen. Je slaappatroon verandert, je kunt somber of depressief worden, fysieke klachten ontwikkelen. Dit heeft zijn weerslag op de relatie met de mensen om je heen, zowel thuis als op het werk. Je verliest de lol in je werk en gaat slechter functioneren. Je hebt geen tijd meer voor sociale contacten, hobby's, zaken waar je altijd van genoot. Er zijn spanningen in de relatie met je partner of je kinderen, of je mist juist een relatie en staat er voor je gevoel helemaal alleen voor. 
Je bent bang voor de gevolgen van de situatie waar je nu in zit: uitvallen op het werk, de consequenties voor je baan, je relatie, je gezondheid, je sociale leven, je financiën, je toekomst.

Hoog tijd om ondersteuning te zoeken, zodat je uit de vicieuze cirkel kunt stappen! 

Wil je:

 • je leven weer in eigen hand hebben, in plaats van geleefd te worden?
 • je energie terugkrijgen? 
 • kunnen ontspannen en genieten?
 • doen wat je écht wilt? 
 • je talenten inzetten? 
 • goede, betekenisvolle relaties met anderen onderhouden?
 • van jezelf houden?

Met als gevolg dat:

 • je weer geniet van het leven
 • vol zelfvertrouwen bent
 • je het werk kunt doen dat bij je past en waarvan je geniet 
 • je je weer verbonden voelt met je partner, kinderen, familie of vrienden
 • je veerkrachtig om kunt gaan met de onvermijdelijke uitdagingen van het leven
 • jouw talenten en kwaliteiten tot hun recht komen

Wat is daarvoor nodig?

In plaats van je te verzetten tegen de situatie zoals die is en jezelf of anderen verwijten te maken of te willen veranderen, vraag ik je stil te durven staan bij precies zoals het is en je daarvoor open te stellen, hoe pijnlijk het ook is. Dan kan jouw eigen innerlijke wijsheid zich openbaren. Wat is goede zelfzorg? Wat heb je nodig om te herstellen? 

Met behulp van gesprekken en eenvoudige meditatieve oefeningen en visualisaties krijg je inzicht in de werking van je geest. Je wordt je zo bewust van aannames en opvattingen over jezelf, de ander of de wereld die belemmerend zijn. Je krijgt zicht op je diepere verlangens en je emoties - ook (juist!) de negatieve - en leert daar op een gezonde en volwassen manier mee om te gaan. Dit is alleen vruchtbaar vanuit een open, niet-oordelende en compassievolle houding naar jezelf en dat vraagt oefening. Ik breng je in contact met wat de Boeddhisten je 'basic goodness' noemen: je ware, natuurlijke aard en pure kwaliteiten. 

Die zijn altijd en onverwoestbaar in je aanwezig, los van je verleden en je aangeleerde gewoonten. Van daaruit kun je verkennen wat je werkelijk wilt met je leven, je werk, je relaties en keuzes maken. Dat vraagt ook om acceptatie van verlies en het loslaten van je hechting aan (schijn)veiligheid. Als je die slag kunt maken, zul je vrijheid, vreugde en innerlijke rust ervaren. Ik ondersteun je in dit intense proces zodat je ook daadwerkelijk stappen kunt zetten.

Gezien en gekend worden in al mijn patronen was eng en tegelijk ook helemaal niet. Er was vertrouwen en dat is het mooiste wat ik meeneem. In contact zijn zonder spanning of negativiteit, wat ik vaak wel naar anderen heb. Daniëlle kon goed aanvoelen waar ik zat, wist dit vaak in een paar zinnen precies te verwoorden en zo duidelijk te maken wat er gaande was. Ze is ook stevig, in die zin dat ze me bij de les hield, er niet in stonk als ik grapjes ging maken als het spannend werd. Het was een bijzondere tijd voor mij.

Spreekt dit je aan? Maak dan nu een afspraak voor een gratis kennismaking.

Als mijn aanbod je aanspreekt, maken we een vervolgafspraak voor een uitgebreide intake op basis van een vooraf ingevulde vragenlijst. We starten met een serie van vijf sessies. Na een evaluatie bepalen we gezamenlijk het vervolgtraject. 

Als gecertificeerd Zijnsgeoriënteerd begeleider maak ik gebruik van verschillende werkvormen, al naar gelang de behoefte. 

Kosten

Een sessie duurt ongeveer 75 min. en kost € 85 (excl. BTW, tarief voor particulieren). In bepaalde situaties is een aangepast tarief mogelijk. 

Informeer ook zeker bij je werkgever (indien van toepassing) of vergoeding vanuit het werk mogelijk is!

Noloc

Ik ben aangesloten bij Noloc, beroepsvereniging voor loopbaanprofessionals en jobcoaches. 

 

Klik hier om een afspraak te maken voor een gratis oriënterend gesprek.

Realisatie: Numaga-Design webontwerp Nijmegen