Praktijk De Kokkenberg

Mijn visie

Overspannenheid of burnout is geen teken van zwakte, maar een krachtig signaal van je innerlijke wijsheid. Je bent overbelast en alleen nog bezig om te overleven. Je hele wezen protesteert.  Op deze manier raak je het contact met je natuurlijke, ware aard en je kwaliteiten kwijt. Jouw unieke eigenheid heeft onvoldoende ruimte om zich te ontplooien in je werk of je leven en daar lijd je onder. Aan omstandigheden van buitenaf kun je niet altijd iets veranderen. Je kunt wel de houding tegenover die omstandigheden veranderen. En je hebt altijd een keuze, al lijkt dat soms niet zo.

De situatie waar je je in bevindt is de moeite waard om te onderzoeken. In het hier en nu is alle wijsheid, liefde en kracht aanwezig die je nodig hebt. Daar kom je pas achter als je ophoudt met ploeteren en stil durft te staan bij hoe het is. Wanneer je in contact staat met je natuurlijke aard, ervaar je dat je basaal goed en compleet bent zoals je bent, inclusief al je relatieve beperkingen.

Precies op de plek van de pijn of 'het probleem' (burnout in dit geval), daar ligt de schatkist van je potentieel. Het zijn juist je kwaliteiten die tevoorschijn komen als je de pijnlijkheid in de ogen durft te kijken. Je verliezen leren nemen is er een belangrijk onderdeel van. Dan ontstaat er ruimte om jouw leven en loopbaan een nieuwe koers te geven die écht aansluit op je wensen en capaciteiten én die realistisch is. Dat ben je dubbel en dwars waard.

Herstellen gaat niet over 'de oude worden', maar over het vinden van nieuwe creatieve antwoorden op veranderende omstandigheden.

In mensgerichte beroepen ligt overspannenheid of burnout bij uitstek op de loer. Dat heeft te maken met de aard van het werk, het soort mensen dat zich hiertoe aangetrokken voelt en de maatschappelijke ontwikkelingen. Conflict, werkdruk en werkstress vormen een groot probleem in deze sector: een kwart van de totale instroom in de WIA (arbeidsongeschiktheid) komt hier vandaan. Ook ligt het arbeidsgerelateerde verzuim er 20% hoger dan gemiddeld in Nederland. Je bent dus niet de enige!

 

Realisatie: Numaga-Design webontwerp Nijmegen