Praktijk De Kokkenberg

Zijnsoriëntatie

Zijnsoriëntatie is een spirituele en psychologische levensvisie die is ontwikkeld door Hans Knibbe, oprichter van de School voor Zijnsoriëntatie in Utrecht. Hij wilde zich niet neerleggen bij de traditionele splitsing tussen psychotherapie en spiritualiteit. In de Zijnsvisie is het beste van beide werelden geïntegreerd.

Fundamenteel onproblematisch

Zijnsoriëntatie is niet gericht op het verhelpen van problemen, maar op het aanleren van een nieuwe houding ten opzichte van wat zich voordoet in je leven. Een aandachtige en liefdevolle houding die het leven eert in al zijn verschijningsvormen, of het nu vreugdevol of pijnlijk is. Zijnsoriëntatie traint je in de ‘discipline van geluk’: het vinden van een basaal gevoel van geluk dat los is van de omstandigheden.

Te krap jasje

We dragen allemaal vanuit het verleden beelden met ons mee over wie we zelf zijn, hoe anderen zijn, hoe de wereld in elkaar steekt. Vaak zijn die beelden niet zo positief en ervaren we onszelf, de ander of de buitenwereld als onvolmaakt. Ons handelen is dan voortdurend gericht op verbetering en verandering en gestoeld op afwijzing van hoe het nu is. We zijn in gevecht met de werkelijkheid en dat creëert spanning.
Die aannames hebben overlevingswaarde voor ons gehad als kind. Nu zijn ze echter tot een te krap jasje geworden. Ze belemmeren ons om te Zijn, om echt in het hier en nu te leven en de werkelijkheid open tegemoet te treden.

Contact met je ware aard

Zijnsgeoriënteerde begeleiding helpt je om in contact te komen met je ware aard, je Spirit: veel ruimer en vrijer dan je gewend bent. Je kunt (weer) gaan ervaren hoe heel, krachtig, wijs en liefdevol je ten diepste bent. De boeddhisten noemen dit je ‘basic goodness’.
Van daaruit kijken we naar waar je tegenaan loopt in het dagelijks leven. Als je met vriendelijke aandacht en zonder oordeel stilstaat bij wat zich daar afspeelt, komt er niet alleen ruimte voor acceptatie, maar zelfs voor diepe waardering. Dan ontstaan als vanzelf nieuwe perspectieven en keuzemogelijkheden, vanuit een realistische en volwassen houding.

Meer informatie: zie Links en leestips

Realisatie: Numaga-Design webontwerp Nijmegen